Tussen 2019 en 2022 is het aantal fastfoodzaken in Den Haag met 25 procent toegenomen. Een flinke stijging ten opzichte van de totale groei (4%) van het aantal horecazaken. De gemeente wil daarom verdere groei van fastfoodzaken in de Haagse winkelgebieden voorkomen.
Fastfood is in Den Haag nu nog toegestaan op locaties waar het bestemmingsplan horeca toestaat. De eerste stap in het voorkomen van verdere groei is het opnemen van een afzonderlijke horecacategorie voor fastfood in de bestemmingsplannen. Dit voorstel ligt nu bij de gemeenteraad. Amsterdam, Utrecht en Groningen deden dit al eerder. De volgende stap is om via deze categorie, nieuwe en uitbreiding van bestaande fastfoodzaken in de bestemmingsplannen van winkelgebieden uit te sluiten. Het gaat om fastfoodrestaurants, snackbars, cafetaria’s, shoarma/grillzaken, automatieken en pizza-afhaalzaken.
"Aantrekkelijke winkelgebieden met een divers aanbod van winkels en horeca zijn belangrijk voor onze stad", zegt wethouder wethouder Saskia Bruines van Economie. "Fastfoodzaken horen daar ook bij, maar het is wel belangrijk dat er voldoende keuze overblijft voor onze inwoners en bezoekers. We willen voorkomen dat er een eenzijdig fastfoodaanbod ontstaat. Daarbij heeft de gemeente ook een rol in het waarborgen van een gezonde voedselomgeving.”
Tekst gaat door onder foto.
Aantrekkelijke winkelgebieden
Vooral op de duurdere locaties is het voor pandeigenaren interessant om te kiezen voor een fastfoodzaak, die vaak meer zekerheid geeft in een hogere omzet dan een restaurant of lunchroom. De gemeente vindt het belangrijk om de winkelgebieden aantrekkelijk te houden met een divers aanbod en is daarom in gesprek met verschillende marktpartijen, zoals horecaondernemers, makelaars en vastgoedpartijen, over passende horecaconcepten. Ook biedt de gemeente winkelgebieden ondersteuning bij het opstellen van brancheringsprofielen.